Δημοσίευμα: Η αποκάλυψη για τη συζήτηση του Καρίγιο με τους παίκτες και η αλλαγή της ενδεκάδας με τη Δόξα

Ο συνάδελφος Αντρέας Βεντούρης, αποκαλύπτει με κείμενο του στην ιστοσελίδα balla.com.cy τη συνομιλία του Καρίγιο με τους παίκτες μας μετά την ήττα από την ΕΝΠ, αλλά και το σκηνικό με την ενδεκάδα κόντρα στη Δόξα.

Το άρθρο:

”Η ΑΕΚ πήρε κόντρα στη Δόξα μία άκρως απαραίτητη και πολύτιμη νίκη, όχι μονάχα για βαθμολογικούς λόγους αλλά και για κάποιους επιπλέον.

Δεν πρόκειται για μία νίκη που θα ακούσει πολλά μπράβο και χειροκροτήματα. Ήταν εξάλλου ένας αγώνας «must win», ένα ματς που υπήρχε το «πρέπει» στην αρχή, στη μέση και στο τέλος. Αυτό το «πρέπει» έγινε με κεφαλαία γράμματα μετά την ήττα από την Ένωση στο Παραλίμνι. Για να αντιληφθεί κάποιος όμως τη σημασία αυτής της νίκης, θα πρέπει να αναλογιστεί ποια θα ήταν τα δεδομένα αυτή την ώρα που μιλάμε, εάν δεν κέρδιζε.

Η ΑΕΚ ήταν όντως καλύτερη σε σχέση με τον αγώνα στο Παραλίμνι. Δεν ήταν πολύ καλύτερη, αλλά ήταν καλύτερη. Υπήρξαν κομμάτια του παιχνιδιού της στα οποία παρουσίασε μερική βελτίωση, υπήρξαν και κάποια άλλα στα οποία εμφάνισε τις ίδιες… παθογένειες. Δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να παρουσιάσει ραγδαία βελτίωση, όπως επίσης δεν είναι εύκολο να αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τον τρόπο παιχνιδιού της, για να μπει στα «θέλω» του προπονητή της.

Άλλος… τρόπος

Σ’ αυτό το σημείο θα αποκαλύψουμε κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό. Την επομένη της ήττας από την Ένωση, στα αποδυτήρια έγινε μία μίνι σύσκεψη. Ο προπονητής προέβη σε παρατηρήσεις, αλλά συνάμα ρώτησε τους ποδοσφαιριστές για την δική τους άποψη. Κάποιοι πήραν το λόγο κι ανέφεραν στον Καρίγιο πως είχαν μάθει να αγωνίζονται τόσα χρόνια με διαφορετικό τρόπο και θέλει χρόνο για να το αλλάξουν.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πλέον, μετά από τρία παιχνίδια, πως η ΑΕΚ δεν επιδιώκει το παιχνίδι κατοχής. Επιλέγει ξεκάθαρα να γίνεται σφικτή στα μετόπισθεν, ώστε να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να γίνει απειλητικός και να προσπαθεί να παίξει στο χώρο. Σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον. Στο Παραλίμνι η ΑΕΚ δεν είχε την κατοχή. Στο πρώτο ημίχρονο με τη Δόξα, ήταν στο… 49%. Δεν θυμάμαι από πότε η ομάδα της Λάρνακας είχε τέτοιο ποσοστό κατοχής κόντρα σε τέτοιου τύπου ομάδες.

Το αν θα αφομοιώσουν οι ποδοσφαιριστές αυτό το στυλ, θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σίγουρα θα υπάρχουν παιχνίδια στα οποία η ΑΕΚ δεν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, σαφώς θα υπάρχουν ματς που δεν θα βρίσκει τους χώρους.

Σε αυτά λοιπόν θα πρέπει να λειτουργήσει με ένα εναλλακτικό πλάνο, ώστε να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες και κυρίως να μην παρουσιάσει προβλήματα όταν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί συγκλίνουν προς τα μέσα και δεν ανοίγουν προς τα πλάγια, εάν ο αντίπαλος επιδιώξει να πιέσει όχι μόνο στον κεντρικό διάδρομο, αλλά και τους ακραίους μπακ, ακόμη και τον πρώτο μέσο στον οποίο θα πάει η μπάλα (είτε από τα στόπερ, είτε από τον Τέουνκενς).

Ένα πάντως είναι το σίγουρο: με κατοχή ή χωρίς κατοχή, το ζητούμενο είναι να παίρνει τις νίκες. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος της ΑΕΚ είχε καλομάθει τα προηγούμενα χρόνια με ωραίο ποδόσφαιρο, όμως πρώτον, το ρόστερ δεν είναι πια το ίδιο και δεύτερον, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Οφείλεις, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να παίρνεις βαθμούς. Με οποιοδήποτε τρόπο…

Υγεία και… απόδοση

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια τον Ερμή και την Πάφο. Δύο παιχνίδια στα οποία οτιδήποτε λιγότερο από έξι βαθμούς, θα είναι ξεκάθαρα αποτυχία. Ας υποθέσουμε όμως ότι τις επόμενες μέρες κάνουν την εμφάνισή τους 6-7 κρούσματα κορωνοϊού -χτύπα ξύλο και πτου πτου μακριά από εμάς κι από όλους! Ας υποθέσουμε ότι πάει σ’ αυτά τα δύο ματς αποδεκατισμένη και δεν πάρει αυτό που στοχεύει.

Τι κριτική να (της) ασκήσεις και ποιος θα της ζητήσει τον… λόγο; Σε ένα τέτοιο ιδιαίτερο πρωτάθλημα, τα βασικά ζητούμενα είναι πρωτίστως άλλα: να ‘χει την υγειά της, να μείνει μακριά από κακοτοπιές και απ’ εκεί και πέρα, να μπορεί να βελτιώνεται και να κερδίζει.

Καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να στέκεσαι αποκλειστικά και μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, οφείλεις ωστόσο προφανώς να σκύβεις το κεφάλι και να δουλεύεις, ώστε να μπορέσεις να παρουσιαστείς καλύτερος με την πάροδο του χρόνου.

Στο… ξενοδοχείο!

Ο Καρίγιο έδειξε λίγες ώρες πριν από τον αγώνα ότι δεν… αστειεύεται, στέλνοντας στους ποδοσφαιριστές του τα κατάλληλα μηνύματα. Εξηγούμαστε: στην προπόνηση της Παρασκευής, ο κόουτς δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά το φαγητό στο ξενοδοχείο, έχοντας συγκεντρώσει τους παίκτες, τους είπε τα εξής: «Άλλη ενδεκάδα είχα στο μυαλό μου να χρησιμοποιήσω, όμως βάσει της εικόνας της τελευταίας προπόνησης, που δεν είδα αυτά που ήθελα από κάποιους, το πλάνο μου αλλάζει. Θα παίξουν… αυτοί κι αυτοί», ενημερώνοντας όλους για τους έντεκα που θα ξεκινούσαν στον αγώνα με τη Δόξα!

Το κατά πόσον το εννοούσε ή ήθελε να κρατήσει σε εγρήγορση τους παίκτες του, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Έδειξε όμως με αυτόν τον τρόπο το τι θέλει να περάσει μέσα στην ομάδα. Δεν ξέρουμε αν ο Καρίγιο θα πετύχει στην ΑΕΚ, ούτε αν θα μπορέσει να περάσει τη φιλοσοφία του. Σίγουρα όμως πρόκειται για έναν προπονητή (πάρα) πολύ διαφορετικό από τον Κανέδα…

Υ.Γ. Ο Φλοριάν ήταν πολύ δραστήριος, πάλεψε πολύ, του λείπει όμως σε τεράστιο βαθμό η ψυχολογία. Επιθετικός είναι, το γκολ είναι το…  οξυγόνο του. Το έψαξε, αλλά φάνηκε ότι το άγχος του τον δυσκόλεψε περισσότερο από τον αντίπαλό του.

Υ.Γ 1. Στο πρώτο του 90λεπτο μετά τον… Ιανουάριο, ο Μάριος Αντωνιάδης ήταν αρκετά καλός. Ας πάρει κι αυτός την ευκαιρία του”.

Αφήστε μια απάντηση