Ολόκληρη η μεγάλη συνέντευξη του Άντρου Καραπατάκη – Απολαύστε την!

Διαβάστε ανακυτικά όλη την απολαυστική συνέντευξη του Άντρου Καραπατάκη στην εφημερίδα SportDay.

Πρόεδρε, πόσο σας ικανοποιεί η κατάληξη της σεζόν;

«Θεωρώ ότι ήταν αρκετά πετυχημένη η σεζόν. Μετά από δύο αποτυχημένες χρονιές, είπαμε ότι ο στόχος ήταν να επανέλθουμε στην Ευρώπη. Στην πορεία η ομάδα δημιούργησε άλλες προσδοκίες. Φτάσαμε 5η αγωνιστική πρώτοι και συνεχίζαμε, τέλειωσε ο πρώτος γύρος και ήμασταν πρώτοι. Έτσι αποφασίσαμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και να προσπαθήσουμε για κάτι παραπάνω από την Ευρώπη. Συνέβησαν διάφορα, κάναμε κοιλιά, όμως ήμασταν πάντα κοντά στην 1η θέση. Εκεί ήρθε η αποτυχία του Κυπέλλου, η μεγαλύτερη αποτυχία της σεζόν. Με πολύ καλές κληρώσεις, δύο ομάδες Β’ Κατηγορίας και δύο που υποβιβάστηκαν, καταφέραμε να βγούμε από το Κύπελλο. Αυτό πραγματικά είναι αποτυχία. Η 2η θέση που οδηγεί στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της ΑΕΚ, με τον μεσαίο προϋπολογισμό του πρωταθλήματος, δεν μπορείς να πεις ότι δεν είναι επιτυχημένη η σεζόν».

Θα λέγατε το ίδιο, αν στην τελευταία αγωνιστική δεν βόλευαν τα αποτελέσματα;

«Νομίζω πάλι θα ήταν επιτυχημένη, αν πηγαίναμε απλά Ευρώπη, αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Αυτό που άφησε πικρία ήταν δύο πράγματα. Πρώτο το ότι η ομάδα μπορούσε για πρωτάθλημα, φάνηκε στην πορεία. Όταν ήρθε ο κ. Τσόρνιγκερ στα αποδυτήρια (σ.σ. μετά το τελευταίο ματς) και ήμουν παρών, είπε ότι η ΑΕΚ μπορούσε να είχε κερδίσει το πρωτάθλημα. Όταν αποκλειστήκαμε στο Κύπελλο με δύο πολύ κακές εμφανίσεις, δεν ήταν ένα παιχνίδι και να πεις εντάξει, ήταν το πιο κακό σημείο τις περιόδου. Όμως στο τέλος η σεζόν είναι επιτυχημένη. Εμείς πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι για τον μεσαίο προϋπολογισμό του πρωταθλήματος δεν είναι αποτυχία η 2η θέση. Σημαίνει ότι έκανες καλή διαχείριση με τα λεφτά».

Τι φταίει και δεν μπορείτε να κατακτήσετε τον τίτλο;

«Αν ήξερα, θα το έκανα (γέλια)! Με την εμπειρία μας, ξέρουμε ότι λείπουν κάποια πράγματα και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Από εκεί και πέρα, αν είχα μαγικό ραβδί…».

Το Champions League αφήνει και μια αίσθηση δικαίωσης;

«Βέβαια! Συμβαίνει πρώτη φορά στο σωματείο. Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος δεν ήμασταν καν Ευρώπη, μας ισοφάρισε ο Άρης στις καθυστερήσεις. Μετά νικήσαμε την Πάφο και στο τέλος πήραμε εισιτήριο για το Champions League! Στο τέλος η βαθμολογία δείχνει την πραγματικότητα. Μπορεί να αδικηθείς σε κάποια παιχνίδια, να είσαι άτυχος, να ευνοηθείς σε άλλα, αλλά στο τέλος η βαθμολογία αυτή είναι. Αντανακλά τι έδωσες όλη τη σεζόν. Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Ναι, θα μπορούσε να ήταν η ΑΕΚ στην θέση της Ανόρθωσης. Μπορούσε με τα πέναλτι να είχε πάρει πολλούς περισσότερους βαθμούς. Όπως εμείς χάσαμε πολλούς από εύκολα παιχνίδια, από ομάδες του β’ γκρουπ. Γι’ αυτό χάσαμε και το πρωτάθλημα, δεν ήταν τα ντέρμπι που μας στοίχισαν. Στη βαθμολογία των πλέι οφ είμαστε πρώτοι. Άρα το πρόβλημα μας είναι οι ομάδες του β’ γκρουπ και πάντα ήταν αυτό. Και φέτος το πρώτο που χάσαμε ήταν με ομάδα του β’ γκρουπ και μετά κερδίσαμε Ομόνοια και Ανόρθωση. Το πρώτο παιχνίδι (σ.σ. 1-1 με Δόξα) ήταν σημαντικό, μας… ξύπνησε! Κάναμε κάποιες κινήσεις, ήρθαν μετά οι τέσσερις τελευταίοι παίκτες».

Η ξαφνική παραίτηση
Γιατί ανακοινώσατε ότι φεύγετε μετά τον πρώτο αγώνα κυπέλλου με τον Εθνικό;

«Καταρχήν το ‘timing’ ήταν τυχαίο και δεν έχει σχέση το ματς του Εθνικού. Γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή; Ούτε ήταν εν βρασμώ ψυχής… Μπορεί πολλές φορές να λειτουργήσουμε συναισθηματικά. Με την εμπειρία μου, είναι λάθος να λειτουργάς με το συναίσθημα. Ήταν μια περίοδος που έγιναν πολλά και είναι δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι νιώθαμε αρκετή αδικία από τους χειρισμούς της ΚΟΠ. Και δεν εννοώ τον κ. Κούμα. Εννοώ τους χειρισμούς από τους τεχνοκράτες της ΚΟΠ. Για παράδειγμα η ΑΕΚ είναι η μόνη ομάδα που αγωνίστηκε εννιά Δευτέρες… Έπαιξε εφτά η Ανόρθωση λόγω Ευρώπης. Καμία ομάδα δεν έπαιξε πάνω από πέντε Δευτέρες. Γιατί η ΑΕΚ εννιά; Έκανα δύο φορές παράπονα στην ΚΟΠ και συνέχιζαν να μας βάζουν!

Το δεύτερο σημαντικό ήταν ο χειρισμός της ένστασης του Απόλλωνα. Η ΚΟΠ είχε όλα τα στοιχεία και μπορούσε να βγει μπροστά έξω, να λύσει το θέμα και να μην εξελιχτεί έτσι. Το τρίτο, πάλι με την ΚΟΠ, οι ξένοι διαιτητές. Το είπα και πέρσι, όταν παίζαμε στα πλέι οφ κάποια παιχνίδια, εμείς δεν είχαμε ξένους διαιτητές, όπως και στο Κύπελλο με τον Εθνικό. Αντέδρασε και ο Εθνικός, όχι μόνο εμείς, ένιωθε και αυτός αδικημένος. Γιατί εμείς δεν είχαμε ξένο και ο άλλος ημιτελικός είχε; Είναι τρία πράγματα από τα πολλά που ένιωθα μεγάλη αδικία, γιατί στο τέλος παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες.

Το δεύτερο σύμπλεγμα ήταν η συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας του κόσμου. Αναγνωρίζω ότι η τεράστια πλειοψηφία μας στηρίζει, όμως αυτοί οι λίγοι είχαν υπερβολικές απαιτήσεις. Ήταν… μαθημένοι, ας πούμε, ότι κάθε χρόνο παίρνουμε πρωτάθλημα και φέτος θα το χάναμε ή ερχόμαστε από μια πορεία που έχουμε το πιο ψηλό μπάτζετ και πρέπει να τους νικάμε όλους! Και έκαναν μια κριτική κακόπιστη και άδικη απέναντι στους συνεργάτες μου. Επειδή σε μένα δεν μπορούσαν να κάνουν κριτική, την έκαναν στους συνεργάτες μου. Πολύ άδικη. Τη νύχτα εκείνη, του Εθνικού, μου είπαν «ρε βλάκα, σε ξεγελούν οι Ισπανοί» και είπα «εγώ όμως είναι για εσάς που προσπαθώ», δεν έχω κανένα συμφέρον από την ΑΕΚ, ούτε θέλω να φαίνομαι, να κάνω σόου! Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Το ένα ήταν η συμπεριφορά της ΚΟΠ και η διαχρονική συμπεριφορά από μια μικρή μερίδα του κόσμου που εκείνη τη νύχτα ήταν μια φούσκα για μένα και έσκασε».

Πόσο επηρέασαν τα γεγονότα έξω από το γήπεδο για να παραιτηθείτε;

«Ειλικρινά, 5% με επηρέασαν. Κυρίως ήταν όλα όσα είπα προηγουμένως».

Η δυσκολία με Καταλά
Πολλοί λένε ότι ήταν λάθος η απομάκρυνση του Καταλά επτά αγωνιστικές πριν το τέλος…

«Δεν είναι εύκολο να πω, συμφωνώ ή διαφωνώ. Καταρχήν η ιδιαιτερότητα του ατόμου. Ο Καταλά ήταν χρόνια στην ΑΕΚ, έχει τεράστια εκτίμηση και από μένα προσωπικά και από τον κόσμο γιατί στις δύσκολες στιγμές είχαν λεφτά να παίρνουν παλιά και αυτός και ο Μουρίγιο και άλλοι παίκτες, όμως βοήθησαν να βρούμε τα πόδια μας. Συνεπώς υπάρχει ιστορία εδώ. Οποιαδήποτε απόφαση έχεις να πάρεις με τον Καταλά ή με τον Μουρίγιο, είναι πολύ δύσκολη. Εμείς πρέπει να βλέπουμε πιο πίσω από τα ονόματα. Τη δεδομένη στιγμή νιώθαμε ότι η ομάδα ήθελε μια αλλαγή. Και επειδή έτσι είναι πάντα, είπε να δοκιμάσουμε με έναν νέο προπονητή, μήπως αλλάξει η κατάσταση. Τώρα για να σου πω αν ήταν σωστό η λάθος δεν θα το μάθουμε ποτέ».

Είναι άδικο να πει κάποιος: «Δείτε, έφυγε ο Καταλά και πήγαμε Champions League!»;

«Ναι, γιατί τα πρώτα 23 ματς τα έπαιξε ο Καταλά. Εμείς τον συγχαρήκαμε γιατί ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει σε αυτόν. Μπορεί να έμενε και να τελειώναμε πρώτοι ή… τέταρτοι! Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το μάθουμε. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστό ή λάθος που έφυγε. Είναι δύσκολο να πεις στον Καταλά να φύγει…».

Είναι άδικο που έφυγε;

«Πάλι, δύσκολη ερώτηση… Επτά αγωνιστικές δεν είχαμε αποτελέσματα θετικά. Ήταν από τις πιο δύσκολες μου αποφάσεις στα όσα χρόνια είμαι πρόεδρος. Και ο ίδιος μου είπε: ‘Θα γυρίσουν τα αποτελέσματα. Γιατί πρέπει να κάνεις κάτι;’. Είναι διαφορετικό όμως το κίνητρο του Καταλά, αυτός πληρώνεται και είναι δουλειά του. Εγώ όμως πληρώνω, θέλω το αποτέλεσμα, δεν μπορώ να μείνω άπραγος. Κατηγορήθηκα και πέρσι και φέτος ότι άργησα να κάνω κάτι. Δεν άργησα. Για ό,τι κάνεις πρέπει να είσαι σίγουρος. Ο άνθρωπος πίστευε ότι θα το γύριζε και θα τα κατάφερνε. Όμως αν δεν το έκανε, για μένα θα ήταν μεγάλο το κόστος».

Αν η ΑΕΚ είχε πιο έμπειρο προπονητή θα μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο;

«Αν δείτε, οι καλύτερες πορείες μας ήταν με μη έμπειρο προπονητή σε αυτές που είμαι εγώ στην ΑΕΚ. Πρώτη χρονιά, με Κρίστιανσεν, πρώτη φορά δούλεψε. Ήρθαμε και τις δύο χρονιές δεύτεροι και χάσαμε τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Μετά ο Ιδιάκεθ, με πολύ λίγη εμπειρία, τρεις εξαιρετικές χρονιές. Μετά ο Ιραόλα, 33 χρόνων, από παίκτης πρώτη φορά στη ζωή του προπονητής, πήγαμε ομίλους Europa League! Γιατί να μην δοκιμάσουμε και τον Καταλά, αφού είχαμε ήδη τρία τέτοια περιστατικά που πέτυχαν; Μπορεί να φέρεις προπονητή και να… πετάξεις, μπορεί να μην κάνεις και τίποτα! Η απόφαση δεν είναι δική μου, είναι του Ρόκα. Αυτός αποφασίζει για τον προπονητή».

Ο έμπιστος Ρόκα…
Πως ξεκίνησε αυτό το μοντέλο;

«Το ξεκίνησε η διοίκηση, πριν από εμάς, με τον Κρόιφ. Το συνεχίσαμε και τα τελευταία δέκα χρόνια η ΑΕΚ λειτουργεί με αυτό το μοντέλο, στα καλά και στα κακά. Κάναμε τις καλύτερες πορείες. Να πω ένα παράδειγμα. Παίζεις τώρα και βλέπεις έναν παίκτη 40 χρόνων βάζει γκολ, ενθουσιάζονται όλοι. Του δίνεις ακόμα ένα χρόνο και μετά από δύο μήνες ίσως να μην κάνει. Εμείς είμαστε και φίλαθλοι, λειτουργούμε με το συναίσθημα. Οι επαγγελματίες όμως που τους πληρώνεις και μετά τους κάνεις κριτική, σκέφτονται αλλιώς. Στην μπάλα θα καταστραφείς αν αποφασίζεις με το συναίσθημα».

Ο Ρόκα αμφισβητήθηκε…

«Μεγάλη αδικία, ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να φύγω. Ήταν ένα παράπονό μου από τον κόσμο, που χτυπούσαν τους συνεργάτες μου. Δέχθηκε άδικη επίθεση ο Ρόκα. Καταρχήν στην πρώτη θητεία ήταν τελείως επιτυχημένος. Τον φέραμε πίσω με μικρό μπάτζετ, έκανε 19 μεταγραφές και μπορεί να του βγήκαν οι 15! Μια ομάδα που τους πρώτους τρεις μήνες πήγαινε για πρωτάθλημα από το τίποτα γιατί ξεκίνησε από το μηδέν. Πηγαίναμε καλά και τους έφταιξε ο Ρόκα επειδή ίσως δεν του βγήκαν οι μεταγραφές του Γενάρη. Όμως ο άνθρωπος έκανε 19 μεταγραφές, δεν μπορούν να βγουν όλες! Βρες μια ομάδα που τους βγήκαν όλες οι μεταγραφές. Μακάρι να βγουν πέντε, όχι 15! Αρκετά άδικη κριτική. Εγώ στον Ρόκα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Τιμιότητα, εργατικότητα και αποτελέσματα».

Γιατί δεν τον προστατεύσατε τότε, με μία δήλωση ή ανάρτηση;

«Να σας πω, ο λόγος είναι ότι όποιος βγει και κάνει κριτική στον οποιονδήποτε θα πρέπει μετά να του απαντάς. Έτσι θα δημιουργήσουμε μια υποδομή που θα απαντά του κόσμου, γιατί είναι κάθε εβδομάδα. Αν δεις μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα τι μηνύματα παίρνω, το να τους απαντήσεις όλους είναι απίστευτο. Ο ίδιος ο Ρόκα γνωρίζει ότι έχει την στήριξη μου. Μιλώ μαζί του και ξέρει ότι είμαστε δίπλα του. Ο Κυριάκος Δημητρίου έκανε ξεκάθαρες δηλώσεις για το θέμα. Αν έχουν 10, 20 ή 30 άτομα παράπονο, δεν μπορώ να τους απαντώ εγώ κάθε εβδομάδα».

Είναι δικαίωση για εσάς και τον Ρόκα η 2η θέση;

«Βέβαια, για όλους μας στο οικοδόμημα της ΑΕΚ!».

ΜΠΑΝΤΙΑ
Με προπονητή τον Μπαντία, βγήκατε Champions League. Γιατί να φύγει;

«Ο κ. Μπαντία έκανε επτά ματς στο πρωτάθλημα και είχε την πιο υψηλή συγκομιδή βαθμών από όλες τις ομάδες. Όμως έκανε δύο αποτυχημένα παιχνίδια στο Κύπελλο, που μας στοίχισαν. Έτσι αποφάσισε ο Ρόκα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Τους λόγους που αποφασίζει δεν τους γνωρίζω. Τον ρώτησα και μου απάντησε: ‘Πρόεδρε, είναι καλύτερα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο’. Ο Μπαντία πρόσφερε. Στο πρωτάθλημα πήγε αρκετά καλά, στο Κύπελλο όμως όχι. Ο Ρόκα αποφασίζει για τα πάντα, οτιδήποτε έχει να κάνει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αν με ρωτήσει, θα του πω την άποψη μου. Και χωρίς να με ρωτήσει, πάλι θα την πω. Αλλά είμαι πολύ προσεκτικός πώς λέω την άποψη μου. Χωρίς να τον επηρεάζω. Μου κάνουν μεγάλη κριτική, μου λένε πληρώνεις και σου φέρνουν αυτοί τους παίκτες. Και τους λέω εγώ: ‘Καλά ρε παιδιά, εγώ καταλάβω ποιος παίκτης κάνει και ποιος όχι;’. Είναι σαν να μου λες να χαλάσουν τα καλώδια και να πάω να τα φτιάξω, θα πάθω ηλεκτροπληξία! Εμένα η δουλειά μου είναι να φέρω έναν ειδικό που είναι καλός. Τους έφερα στην ΑΕΚ και μπορεί κάποιοι να μην πέτυχαν. Ο Μουρίγιο πέτυχε, μας πήρε ομίλους».

Όταν πίεσε η οικογένεια…
Γιατί τελικά επιστρέψατε στο πόστο σας; Σας επηρέασε κάποιος ή κάποιοι;

«Αρχικά, όταν έφυγα, ένιωθα πολύ καλά. Την επόμενη μέρα που ξύπνησα, είπα ‘ησύχασε το κεφάλι μου’. Γύρισα το είπα στη γυναίκα μου και αυτή μου είπε ‘δεν ξέρω αν είσαι σωστός’. Μετά ξεκίνησε αφάνταστη πίεση, από παλαίμαχους, φιλάθλους και κάτι πιο σημαντικό για μένα, ο Τζόζεφ Φράγκος και ο Ανδρέας Λευκαρίτης. Μαζί με τη γυναίκα μου, μου έβαλαν τεράστια πίεση, ειδικά η οικογένεια. Ακολουθούμε όλοι την ΑΕΚ. Είναι για εμάς ένας τρόπος να προσφέρουμε κάτι σε αυτή την πόλη. Όταν ξεκίνησε και η οικογένεια μου να με πιέζει, οι άνθρωποι που με αγαπούν, είπα ότι ίσως να πρέπει να περιμένω μέχρι το καλοκαίρι, να δω τι θα κάνω. Πέρασαν 5-6 μέρες και ήρθα πίσω».

Ισχύει αυτό για το καλοκαίρι;

«Το καλοκαίρι έχουμε εκλογές του σωματείου. Εμείς δεν είμαστε εταιρία, μπορεί να θέλει να μπει κάποιος άλλος».

Για την ανάρτηση το μετανιώσατε; Ήταν εν βρασμώ ψυχής;

«Καμία σχέση. Έγινε περίπου στις 10:00 το βράδυ. Ήμουν στην ΑΕΚ με την οικογένεια μου, έτρωγα και στον δρόμο αποφάσισα ότι θα φύγω. Εκεί με την ησυχία μου την έγραψα και την ‘πόσταρα’ και δεν ήθελα να έρθω πίσω. Την έκανα για να μην έρθω πίσω. Μέσα στον νου μου δεν σκέφτηκα ότι θα μου έβαζε τόση πίεση η οικογένεια μου. Γιατί, αν μου έλεγαν πάμε να φύγουμε, τελείωσε, γιατί σας λέω ότι είναι πολλά τα λεφτά που βάζουμε στην ΑΕΚ, θα έφευγα αμέσως».

«Κάνουμε κάθε χρόνο υπέρβαση!»
Είπατε ότι πλέον θα λέτε ευθύς εξ’ αρχής ότι η ΑΕΚ πάει για πρωτάθλημα. Τη νέα σεζόν;

«Ο στόχος της ΑΕΚ αυτή την στιγμή είναι να περάσει το πρώτο παιχνίδι του Champions League, είμαστε όλοι επικεντρωμένοι σε αυτό. Οι στόχοι της ΑΕΚ είναι ξεκάθαροι. Όσο βλέπεις εμένα στην ΑΕΚ, οι στόχοι θα είναι πρωταγωνιστικοί. Κάθε χρόνο, όλοι οι τίτλοι. Τώρα αν θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα ή αν θα το χάσουμε, δεν είμαστε μόνοι μας. Κάνουν και οι άλλοι πρωταθλητισμό».

Γιατί ο κόσμος δεν πείθεται για τον στόχο του τίτλου;

«Ο κόσμος θέλει να χρησιμοποιεί φράσεις που του αρέσουν. Τι σημαίνει: ‘Πάμε για πρωτάθλημα’; Οι προπονητές και οι παίκτες ξέρουν ότι κάνουμε πρωταθλητισμό. Αν θα το καταφέρουμε ή όχι, είναι διαφορετική ιστορία. Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους. Με το μπάτζετ που δουλεύουμε, κάνουμε υπέρβαση κάθε χρόνο. Έξι ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, ομάδα με 10 εκατομμύρια και είμαστε από πάνω της. Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία και υπέρβαση. Ο κόσμος όμως φωνάζει: ‘Χάσαμε το πρωτάθλημα, να φύγει ο Ρόκα!’. Μα δεν δώσαμε δέκα εκατομμύρια στον Ρόκα!.

Εσείς δημιουργήσατε αυτές τις προσδοκίες.

«Ναι, αλλά πρέπει να καταλαβαίνει και ο κόσμος ότι εμείς είμαστε εκεί και προσπαθούμε για το καλύτερο βάσει των λεφτών που έχουμε. Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε κανέναν οπαδό στην ΑΕΚ. Θέλουμε όλο τον κόσμο, όμως πρέπει να κάνει υπομονή και να καταλάβει ότι προσπαθούμε για το καλύτερο με τα μέσα που έχουμε. Τους ανθρώπους που φέρνουμε πρέπει να τους αγκαλιάσουν και να τους βοηθήσουν, όχι πόλεμο με το παραμικρό. Για παράδειγμα, εκτός του Ρόκα, τα είχαν και με τον Εύμαιο (σ.σ. διευθυντής ποδοσφαίρου), ο οποίος όμως ήταν εκεί και τα πρώτα 4-5 χρόνια που όλα πήγαιναν πολύ καλά. Ψάχνουν ένα θύμα κι επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν εμένα, χτυπούν αυτούς που μπορούν. Τώρα, μετά τα αποτελέσματα, όλοι είναι χαρούμενοι! Σβήσανε όλα μετά τη 2η θέση. Πολύ καλή χρονιά και τέτοια, όμως δεν είναι έτσι».

Αφού όλα αυτά σας πειράζουν, γιατί είστε στο ποδόσφαιρο;

«Εγώ κατά τύχη μπήκα στην ΑΕΚ. Ήταν 08:00 το πρωί, έξω από την πυροσβεστική στην Ορόκλινη. Οδηγούσα και σκεφτόμουν τι έγινε την περασμένη νύχτα στην συνέλευση, που έφυγαν όλοι και δεν έμεινε κανένας. Είπα θα μπω εγώ 2-3 μήνες να οργανώσω την ομάδα για τον επόμενο. Στον τέταρτο μήνα έκανα σχέδια για το γήπεδο. Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Ήταν πρόκληση για μένα και τώρα έχει νέα πράγματα. Είναι ωραίος χώρος. Με πολλά κακά, αλλά και πολλές προκλήσεις και καλά».

Δείχνετε να ενοχλείστε από την κριτική…

«Όχι, είναι καλοδεχούμενη αν είναι εποικοδομητική. Αν μιλάς χωρίς επιχειρήματα και η κριτική γίνεται για να κάνει ζημιά, υπάρχουν άτομα που θέλουν αμέσως να… αποκεφαλίσουν! Αν δείτε τι μηνύματα μου στέλνουν, είναι απίστευτο. Δεν είναι κριτική, είναι καταστροφή! Ξεχωρίζουμε στην ΑΕΚ τις σωστές κριτικές από αυτές που κάνουν κακό».

Από τα ΜΜΕ έχετε παράπονο;

«Όχι, είμαι ευχαριστημένος. Αν ξεχωρίσω 1-2 άρθρα που λέω από μέσα μου: ‘Αυτός είμαι εγώ ή κάποιος άλλος;’. Κάνετε τη δουλειά σας, εγώ δεν ενόχλησα κανέναν. Βλέπω ότι δεν έχω αρνητική αντιμετώπιση και νιώθω ότι αντιμετωπίζομαι δίκαια».

Η καλύτερη και η χειρότερη….
Είστε πρόεδρος της ΑΕΚ από τον Δεκέμβριο του 2013. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας και ποια η πλέον ευχάριστη;

«Όταν μπήκα στην ΑΕΚ, ένας συνεργάτης, που είναι και τώρα συνεργάτης μου, μου είπε: ‘Θα κλαις δέκα φορές και θα γελάς δύο’. Είχε λάθος, είχα πολύ καλές στιγμές. Πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Ο κόσμος θέλει κι άλλα. Κι εγώ. Αλλά πήγαμε πολύ καλά. Οι πιο ευχάριστες στιγμές μου είναι δύο. Η πρώτη όταν κερδίσαμε την Τρένσιν με 3-0 σε γεμάτη «Αρένα» και μπήκαμε στους ομίλους του Europa League, επί Ιραόλα και Μουρίγιο. Η δεύτερη όταν κερδίσαμε το Κύπελλο και επιστέφοντας στη Λάρνακα με το λεωφορείο, έβγαινε ο κόσμος από τα σπίτια και χειροκροτούσε. Εκεί ένιωθα πραγματικά ότι δώσαμε χαρά στον κόσμο και την πόλη…Κακές στιγμές; Νομίζω πως η χειρότερη στιγμή ήταν η εμπειρία της ένστασης του Απόλλωνα. Η διαδικασία του μήνα εκείνου, ήταν δύσκολη».

Ο Λαρένα…
Το θέμα Λαρένα συνεχίζει να απασχολεί την ΑΕΚ;

«Καθόλου, υπάρχει μια έρευνα από την Αστυνομία και δεν ξέρω τι γίνεται. Αν η Αστυνομία έχει να μας πει κάτι, είμαστε εδώ. Δεν έκανε ζημιά στην ΑΕΚ ή κάτι άλλο. Είναι θέμα της Αστυνομίας».

Κομβικές οι ακαδημίες!
Για τις ακαδημίες, είδαμε φέτος τους Μάμα και Τούμπα, που είναι γέννημα-θρέμμα της ΑΕΚ, να καθιερώνονται. Ποιο είναι το πλάνο σας;

«Σπουδαία ερώτηση και σημαντικό θέμα για μένα. Το όνειρο μου είναι να βλέπω τουλάχιστον έναν παίκτη από τις ακαδημίες κάθε χρόνο να μπαίνει στην πρώτη ομάδα. Γιατί; Διότι και τα άλλα παιδιά στις ακαδημίες, όταν το δουν, ελπίζουν και αυτοί ότι θα έχουν την ευκαιρία μία μέρα να το κάνουν. Όταν δεν μπαίνει κανένας, τα άλλα μωρά πιστεύουν ότι ούτε αυτοί θα μπουν. Οι ακαδημίες είναι τεράστιο κεφάλαιο. Γι’ αυτό είπα πριν αν πάρουμε λεφτά, θα τα επενδύσουμε. Οι ακαδημίες δεν είναι μόνο η μπάλα. Ο κόσμος βλέπει μόνο ότι ο Λοΐζου έπαιξε, ο Μάμας έπαιξε… Δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι 500 μωρά κάνουν κάτι μακριά από τα ναρκωτικά και άλλα πράγματα. Κρατάς 500 μωρά εκεί και τα απασχολείς. Αυτό για μένα είναι το πιο μεγάλο κατόρθωμα τον ακαδημιών και μετά αν θα βγάλεις παίκτες. Πρώτα βγάζεις ανθρώπους! Αν έχω έναν υπάλληλο που είναι τοπ, έξυπνος κλπ, αλλά είναι κλέφτης, για μένα είναι ένα μηδέν. Και εδώ στο γραφείο και στην ΑΕΚ προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους καλούς. Και ο Τσάβι Ρόκα είναι καλός άνθρωπος, έχει αρχές. Όπως και να έχει, σπουδαίο πράγμα οι ακαδημίες. Εμάς τις χειρίζεται ο Τζόζεφ Φράγκος και κάνει εξαιρετική δουλειά».

«Η ΚΟΠ δεν είναι ο Κούμας, θέλει αναδιοργάνωση»
Οι σχέσεις σας με τον κ. Κούμα πως είναι;

«Έχουμε εξαιρετική σχέση, όπως και με όλους τους παράγοντες. Η ΚΟΠ, μέσω του προέδρου της, μας βοήθησε όταν χτίζαμε το γήπεδο, όπως είχαν υποχρέωση να βοηθήσουν όποια ομάδα θέλει να φτιάξει γήπεδο. Δεν έχω κανένα παράπονο από τον κ. Κούμα. Αν είχα θα τον έπαιρνα τηλέφωνο, να του το έλεγα και να το λύσουμε. Η ΚΟΠ δεν είναι ο Κούμας. Αυτός ή ο όποιος πρόεδρος, επόμενος ή προηγούμενος, βρίσκει μια υποδομή από πολλούς υπαλλήλους. Δεν μπορεί όποιος έρχεται να την αλλάζει. Κατά την άποψη μου αυτή η υποδομή δεν είναι σωστή. Η ΚΟΠ χρειάζεται αναδιοργάνωση. Για παράδειγμα, ο αθλητικός δικαστής. Υπάρχουν θέματα στη διοίκηση της ομοσπονδίας και κατά τη δική μου άποψη, τα τμήματα που διαχειρίζονται δεν λειτουργούν σωστά. Γιατί η ΑΕΚ να παίξει εννιά Δευτέρες; Γιατί δεν μου έβαλαν ξένο διαιτητή; Δεν φταίει ο Κούμας για αυτά. Η σχέση μου με τον πρόεδρο της ΚΟΠ είναι πολύ καλή. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες κάποτε, αλλά σηκώνουμε το τηλέφωνο, μιλάμε και βρίσκουμε λύση. Από την πρώτη μέρα ήταν άριστες οι σχέσεις μας, όπως και με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη».

Πέρασε καιρός από την ένσταση του Απόλλωνα. Έχετε μιλήσει με τον κ. Κίρζη; Εξακολουθείτε να νιώθετε μια πικρία;

«Μιλήσαμε, του έδωσα συγχαρητήρια όταν πήραν το πρωτάθλημα. Μιλήσαμε και μετά το παιχνίδι μας και είπαμε να συναντηθούμε να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα του παρελθόντος. Εγώ θεωρώ ότι το θέμα της ένστασης, ενώ πριν το παιχνίδι του εξήγησα και του είπα αυτοί είναι οι παίκτες, έγιναν τα τάδε τεστ, στείλε τον διευθυντή σου να μπει στη βάση δεδομένων μας να δει ότι ο Ακοράν είναι αρνητικός και οι άλλοι. Πριν το ματς έστειλε τον διευθυντή του, είδε τα τεστ και ήμασταν εντάξει. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, βγαίνει η ανακοίνωση από το χημείο και από εκεί ξεκίνησαν όλα, ενώ ήμασταν ξεκάθαροι ότι δεν υπήρχε παρατυπία. Βγήκε η ανακοίνωση και έγινε η έκρηξη. Αν ήμουν στην θέση τους θα έκανα ένσταση; Μπορεί να μην το έκανα, μπορεί και από την πίεση του κόσμου να το έκανα. Τώρα το πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, χάσαμε πρωτόδικα. Όμως αν διαβάσεις το σκεπτικό, εγώ διερωτώμαι πώς μετά ήρθαν άλλοι τέσσερις δικαστές και όλοι είπαν ομόφωνα ότι η πρώτη απόφαση είναι λάθος και δικαιώστε την ΑΕΚ. Γιατί λειτουργεί το σύστημα έτσι; Γιατί ένα άτομο μπορεί να αποφασίζει για αυτά τα πράγματα και να είναι το ίδιο άτομο πολλά χρόνια εκεί. Έχω παράπονα από τη διαχείριση της ΚΟΠ. Για παράδειγμα, ήταν τα εγκαίνια στην Αρένα το 2018. Την προηγούμενη εβδομάδα παίζαμε με την Σαλαμίνα στο «Αμμόχωστος». Κερδίσαμε 1-0 και την ώρα που έφευγα από τα αποδυτήρια μας, πέρασα από τους διαιτητές, τους χτύπησα την πόρτα τους είπα συγχαρητήρια και έφυγα. Με είδε ο παρατηρητής, με έγραψε, γιατί απαγορεύεται να κάνεις αυτό το πράγμα, αλλά εγώ δεν τους έβρισα η κάτι, απλώς τους έδωσα συγχαρητήρια. Με έγραψε ο παρατηρητής, πήγε στην ΚΟΠ, τέσσερις αγωνιστικές να μην μπω στο γήπεδο. Τους πήρα τηλέφωνο, τους λέω: ‘Ρε παιδιά είναι τα εγκαίνια του γηπέδου, εγώ το έχτισα, δεν μπορώ να πάω στα εγκαίνια του γηπέδου;’ και δεν με άφησαν να πάω. Στα εγκαίνια καθόμουν στην κερκίδα και δεν μπορούσα να κατέβω, επειδή έδωσα συγχαρητήρια στους διαιτητές. Δείτε τι έγινε φέτος σε άλλα παιχνίδια, που παίζανε γροθιές μέσα στο γήπεδο και τους έβαλαν την ίδια τιμωρία! Αυτό το πράγμα είναι δίκαιη συμπεριφορά; Υπάρχει τεράστια ανισορροπία σε θέματα δικαστικής και στις ποινές, για τον έναν είναι έτσι και για τον άλλον διαφορετικά. Εμένα το μεγαλύτερο μου πρόβλημα που θεωρώ ότι η ΚΟΠ πρέπει να κάνει μεγάλο βήμα, είναι ο αθλητικός δικαστής. Γενικά ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα και ειδικά αν γίνει κάτι με την ΑΕΚ τη μία εβδομάδα, την άλλη με δικάζει ο ίδιος. Μα αφού έχασε την έφεση, πως μπορεί να δικάζει ξανά την ΑΕΚ; Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα όλο είναι λάθος».

Με τον κ. Κίρζη όλα καλά τώρα;

«Ναι, είμαστε μια χαρά».

Τη χρονική στιγμή της ένστασης, θεωρείτε πως επηρέασε την ΑΕΚ;

«Δεν είναι δικαιολογία, όμως έκανε ζημιά η ένσταση. Ήρθε παίκτης Κύπριος και μου είπε: ‘Πρόεδρε βουίζει όλη η Λεμεσός ότι χάσαμε το παιχνίδι’ και του είπα ‘Μην το πεις στα αποδυτήρια και κράτα χαμηλούς τόνους, δεν χάσαμε το παιχνίδι’. Αλλά άρχισαν οι παίκτες και φοβόντουσαν ότι χάνουμε τα ματς στα δικαστήρια. Το κίνητρο τους να παίξουν είναι διαφορετικό. Είναι λεπτές οι ισορροπίες για το πως διαχειρίζεσαι αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να το αποδείξω ότι επηρέασε την ομάδα. Αλλά είπα στους προπονητές ότι υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει. Εσείς κάνετε τη δουλειά σας, εμείς τη δική μας και μην ανησυχείτε».

Κόσμος, «Αρένα» και νέα έργα…
Κάποιες φορές παραπονεθήκατε για μη ικανοποιητική παρουσία του κόσμου στην «Αρένα». Φέτος ήταν καλύτερα;

«Φέτος πήγαμε πιο καλά και εντός και εκτός έδρας. πάντα μπορείς περισσότερο. Πολύς κόσμος βλέπει από την τηλεόραση, από τις καφετερίες. Υπάρχει τεράστια προοπτική, να φέρουμε ακόμη περισσότερο κόσμο. Το ποδόσφαιρο άλλαξε αρκετά, είναι η τηλεόραση, πολύς κόσμος πηγαίνει να δει αγώνες με δύο ευρώ καφέ. Όμως, θέλουμε την τηλεόραση κι εμείς, πολλά έσοδα έρχονται από εκεί. Άλλαξαν οι εποχές. Είναι δύσκολο πια να δεις γεμάτο ΓΣΠ συνέχεια. Το είδαμε σε 1-2 παιχνίδια φέτος, δεν είναι οι παλιοί καιροί».

Ο κόσμος ακολούθησε την ΑΕΚ και στο μπάσκετ…

«Όταν πάει καλά η ΑΕΚ, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που έρχεται πάντα. ‘Όμως φέτος πρόσεξα ότι είχαμε παραπάνω κόσμο και εκτός έδρας. Παίζαμε με τον Απόλλωνα και πήραμε στη Λεμεσό 1500 άτομα. Είναι κάτι που το δουλεύουμε συνέχεια».

Η «Αρένα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για ομίλους Champions League;

«Η «Αρένα» έχει αδειοδοτηθεί για ‘Κατηγορία 4’ με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δύο έργα. Το πρώτο ήταν οι ασφαλτώσεις στα πάρκινγκ έξω, που γίνονται και τελειώνουν. Το δεύτερο θα ανέβει η χωρητικότητα από 7700 σε 8000. Ήδη παραγγείλαμε τις καρέκλες. Συνεπώς μέχρι το τέλος του Ιούνη θα τελειώσουν τα έργα και αν μπει ομίλους η ΑΕΚ, θα παίξουμε εκεί!».

Θα προχωρήσετε και σε άλλα έργα στο προσεχές μέλλον; Υπάρχει πρόθεση να στεγαστούν όλες οι εξέδρες;

«Υπάρχουν σκέψεις, ναι. Πρώτα πρέπει να εξοφλήσουμε ένα μικρό υπόλοιπο. Το επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν οι δύο γωνιές με επιχειρηματικά boxes. Να έχεις τον χώρο σου, του αυτοκινήτου σου, να βγαίνεις πάνω κλπ. Θα κάνουμε από έξι. Το επόμενο είναι να στεγάσουμε την ανατολική. Όποτε έχουμε λεφτά θα τα κάνουμε. Αν έρθουν λεφτά από την Ευρώπη, θα διοχετευτούν σε τρία μέρη: Αρένα, υποδομές ακαδημιών και μπάτζετ. Να φυλάξουμε λεφτά, όχι να αυξήσουμε το μπάτζετ. Πρέπει να δούμε και το μέλλον».

Εταιρεία και επενδυτές…
Είχατε πει σε συνέντευξη ότι θα προχωρήσει η σύσταση εταιρείας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

«Αν θέλουν όλοι θα προχωρήσει. Δημιουργήσαμε ένα γκρουπ ανθρώπων που κάνουμε ανταλλαγή ιδεών, έχουμε ήδη κάνει δύο συναντήσεις. Το να γίνεις εταιρεία δεν είναι η λύση. Το θέμα είναι να βρεις επενδυτή, ο οποίος ταιριάζει στο τι θέλουμε να κάνουμε στην ΑΕΚ. Συνεπώς επεξεργαζόμαστε το θέμα της εταιρείας και του επενδυτή».

Είπατε και πως ενδιαφέρθηκαν 2-3 επενδυτές, με τους οποίους συνεργάζεστε επαγγελματικά…

«Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται. Επειδή ήμαστε σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και δεν καιγόμαστε για επενδυτή, και με πιο μικρό μπάτζετ έχουμε πάλι αξιόλογη ομάδα. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει σωστά, να το μελετήσουμε, να δώσουμε σεβασμό στους ανθρώπους που έφεραν την ΑΕΚ ως εδώ. Πεζοπορικός, ΕΠΑ, αυτοί όλοι. Δεν πρέπει να κάνουμε κίνηση που θα κάνει ζημιά παρακάτω. Είμαστε προσεκτικοί, δεν υπάρχει βιασύνη, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και πάντα θα υπάρχει γιατί η ΑΕΚ είναι υγιής, έχει καλό ιστορικό. Δεν έχει χρέη, έχει το γήπεδο της και για οποιονδήποτε έρχεται να δουλέψει έχουμε πολύ καλό όνομα».

H AEK πρόσφατα είχε κέρδη μισού εκατομμυρίου. Είναι σημαντικό;

«Μην εντυπωσιάζεστε, είναι μικρό ποσό. Να εξηγήσω. Αν είχαμε κέρδος ή ζημιά δέκα εκατομμύρια θα είχε σημασία, όχι μισό εκατομμύριο πάνω ή κάτω. Τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε μια υγιής κατάσταση. Δεν είναι μεγάλο κέρδος, αλλά ψυχολογικά είναι σημαντικό. Υπάρχει ένα μπάτζετ που μπορούμε να φτάσουμε και αυτό είναι. Δεν σημαίνει ότι ήμαστε πρώτοι, πάμε να τα πάρουμε όλα, να φέρουμε παίκτες με μεγάλα μπάτζετ. Δεν το κάνουμε, γιατί αν δεν σου βγει, θα καταστραφείς. Είμαστε συνεπείς στην οικονομική διαχείριση».

Πώς καταφέρνουν ομάδες με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων σε χρέη, όχι απλώς να επιβιώνουν αλλά να πρωταγωνιστούν κιόλας;

«Πρέπει να τους ρωτήσεις αυτούς (γέλια), ίσως μάθω και εγώ κάτι!».

Βοηθάτε και κάποιο άλλο τμήμα;

«Έχω υποχρέωση, δεν ήμαστε μόνο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εταιρία η ΑΕΚ, είναι κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν και οι ρομαντικοί που δεν θέλουν εταιρία. Από την άλλη υπάρχουν και οι πραγματιστές. Έχει και καλά το να μην είσαι εταιρία, δεν έχεις τόσους περιορισμούς».