Τα δικά μας «10αρια» της τελευταίας δεκαετίας (pics+vid)

Αναμφίβολα, ο αριθμός 10 αποτελεί σημείο αναφοράς στις ποδοσφαιρικές ομάδες αφού στις πλείστες των περιπτώσεων κατέχεται από παίκτες κλειδιά.

Ποδοσφαιριστές ηγέτες που παίρνουν την ομάδα στην πλάτη τους, παίκτες που μπορούν να προσδώσουν ποιότητα και να αλλάξουν την ροή του αγώνα.

Άλλωστε στην ιστορία του ποδοσφαίρου αρκετοί ήταν αυτοί που απέδειξαν πόσο βαριά είναι η φανέλα με τον αριθμό 10. Παλαιότερα παραδείγματα οι Πελέ, Πλατινί, Μαραντόνα, φτάνοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν με μεγαλύτερη απόδειξη τον ποδοσφαιριστή που σπάζει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τον Λιονέλ Μέσι.

Τα παραπάνω δεν διαγράφουν το γεγονός ότι υπήρξαν και περιπτώσεις παικτών που δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος της συγκεκριμένης φανέλας και κυμάνθηκαν  στην μετριότητα.

Το AEKSKALA μέσω του συγκεκριμένου αφιερώματος θυμάται τα δικά μας 10αρια της τελευταίας 10ετίας (2010-2020). Το αφιέρωμα αφορά ποδοσφαιρίστές που φόρεσαν μόνο την φανέλα με τον αριθμό 10 και όχι την θέση του επιτελικού μέσου.

Την περίοδο 2010-2011 την φανέλα με τον αριθμό 10 φόρεσε ο Bραζιλιάνος Jean Paulista. Την συγκεκριμένη σεζόν αγωνίστηκε μόνο σε 8 αγώνες, 6 ως βασικός και 2 ως αλλαγή καταγράφοντας 455 λεπτά συμμετοχής. Ένας παίκτης  που ήρθε από το ΑΠΟΕΛ με πολλές περγαμηνές λόγω και του βιογραφικού που κουβαλούσε δεν κατάφερε ποτέ  να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και οι μέτριες εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να τερματιστεί η συνεργασία μαζί του στο τέλος της σεζόν.

Την περίοδο 2011-2012 η φανέλα με τον αριθμό 10 περνάει στον Γκονζάλο Γκαρσία. Ο Iσπανός πραγματικά αποτέλεσε ένα από τους στυλοβάτες εκείνης της σεζόν για την ομάδα μας. Ηγετική φυσιογνωμία, ποδοσφαιριστής που προκαλούσε τον φόβο στους αντιπάλους με την δημιουργικότητα που τον διακατείχε. Ο Γκονζάλο εκείνη την σεζόν κατέγραψε 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 22 ως βασικός και μία ως αλλαγή, καταγράφοντας 1921 λεπτά συμμετοχής. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις όπως ήταν λογικό του έδωσαν το εισιτήριο για μεταγραφή σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα.

Για την περίοδο 2012-2013 το “10” βρίσκει κάτοχο στο πρόσωπο του Άλεξ Ντα Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος κάνει φοβερά πράγματα στο γήπεδο. Σκοράρει, δημιουργεί και μας κουβαλά αρκετές φορές στις πλάτες του. Ο Ντα Σίλβα πέτυχε 7 γκολ σε 38 εμφανίσεις.

Στην συνέχεια το 10 περνάει στον Μουσταφά Μπαγκούρα. Ο επιθετικός από την Σιέρρα Λεόνε κράτησε τον αριθμό αυτό μέχρι το 2014. Παρά τις τεράστιες προσδοκίες που υπήρχαν για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή λόγω και της προϋπηρεσίας του σε άλλες κυπριακές ομάδες, δεν κατάφερε ποτέ να σταθεροποιηθεί στην ομάδα, ενώ ταλαιπωρήθηκε και από ένα σοβαρό τραυματισμό. Συνολικά στις δύο σεζόν αγωνίστηκε σε 8 αγώνες όλες ως αλλαγή καταγράφοντας 214 λεπτά συμμετοχής.

Την επόμενη σεζόν  το νούμερο 10 παίρνει ένας ποδοσφαιριστής από το ήδη υπάρχον ρόστερ εκείνης της περιόδου. Ο λόγος για τον Xουάν Τομάς ο οποίος από το νούμερο 13 γίνεται κάτοχος του αριθμού 10 την περίοδο 2014-2015. Τα λόγια είναι περιττά για τον Iσπανό σπεσιαλίστα που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδία μας. Παίκτης μυαλωμένος, με βαρύ βιογραφικό από Ισπανία παραδίδει μαθήματα υψηλής ποδοσφαιρικής ευφυΐας και αποδεικνύει σε όλους γιατί είναι ένα από τα καλύτερα 10αρια που πέρασαν από την ομάδα μας.

Ο Xουάν κράτησε το νούμερο 10 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 όπου και αποχώρησε από την ομάδα. Στην 5ετία που κράτησε τον αριθμό 10 πέτυχε εκπληκτικά στατιστικά.

Συνολικά, στον θεσμό του πρωταθλήματος αγωνίστηκε σε 113 αγώνες με την φανέλα της ΑΕΚ μας, εκ των οποίων οι 95 ως βασικός και οι 18 ως αλλαγή, καταγράφοντας  8487 λεπτά συμμετοχής. Κανένας μας δεν μπορεί να ξεχάσει τον Ισπανό και πάντα θα δηλώνουμε τυχεροί που είχαμε τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή στην ομάδα μας.

Παρακάτω στην αρχή του βίντεο το υπέροχο γκόλ του που πέτυχε εναντίον της Ομόνοιας:

Ο νέος κάτοχος του αριθμού 10 είναι ο Ιβάν Τρισκόφσκι. Πραγματικός ηγέτης όπου κάθε παρουσία του δίνει ώθηση σε ολόκληρη την ομάδα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η επιλογή του ως αρχηγός της ΑΕΚ μας.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να πραγματοποιηθεί η δήλωση του και να τελειώσει την καριέρα του στην ΑΕΚ μας με πρωτάθλημα. Η αγάπη που υπάρχει στο πρόσωπο του από τον κάθε ΑΕΚτζή φτάνει σε σημείο λατρείας και ο αριθμός 10 του αξίζει δικαιωματικά.

Αφήστε μια απάντηση