Αφιέρωμα: Ένας Σέρβος «μάγος» στα κιτρινοπράσινα (Μιλένκο Κοβάσεβιτς)

Διαχρονικά η ποδοσφαιρική μας ομάδα είχε ορισμένους πολύ ποιοτικούς παικταράδες στο ρόστερ της.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μιλένκο Κοβάσεβιτς. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα τον θυμούνται για την αρχοντιά του, αφού η μορφή του δέσποζε στη μεσαία γραμμή.

Γεννήθηκε στο Šabac της Σερβίας στις 6 Νοεμβρίου 1963 και σήμερα βαδίζει προς τη συμπλήρωση 59 χρόνων ζωής.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 από την ομάδα της πόλης του, την FK Mačva. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια και πρόλαβε να καταγράψει 71 συμμετοχές και να σκοράρει 12 τέρματα.

Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην επίσης Σέρβικη ομάδα, FK Rad, όπου έκατσε για άλλα δύο χρόνια με απολογισμό 63 εμφανίσεις και 10 γκολ.

Στιγμιότυπο από τον τελικό κυπέλλου με τον ΑΠΟΕΛ το 1996

Μετά το μονοπάτι του θα τον φέρει στην Ελλάδα, με τον Απόλλων Σμύρνης να αποσπά την υπογραφή του. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν στη γειτονική μας χώρα και αγωνίστηκε σε 93 αγώνες, σκοράροντας 13 τέρματα.

Και κάπου εκεί ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεταγραφής του στην ομάδα μας. Το 1995 κατεβαίνει στο νησί μας και φορά την τιμημένη φανέλα με τον Κίμωνα στο στήθος. Ένας παίκτης που έμεινε στην ΑΕΚκάρα για δύο χρόνια, ήταν επαγγελματίας σε όλα του και τον εκτιμήσαμε όσο λίγους.

Μάγκας, πάντα έδινε το 100% και ήταν εκ των πρωταγωνιστών σε ό,τι κάναμε εκείνη τη διετία από το 1995 μέχρι το 1997. Αγωνίστηκε σε 51 ματς και βρήκε δίχτυα 14 φορές. Ενδεικτικό της συνεισφοράς του, ήταν ότι σε καμία άλλη ομάδα σε ολόκληρη του την καριέρα, δεν πέτυχε πάνω από 14 γκολ. Ένιωθε άνετα και αυτός κοντά μας, φαινόταν άλλωστε.

Ήταν παρών το 1996 όταν αντιμετωπίσαμε τη Μπαρτσελόνα και με τον Κλήμη, τον Θεοδότου και τα άλλα παιδιά, στάθηκαν επάξια και τίμησαν το σήμα της ομάδας μας και στην Ευρώπη. Μάλιστα ο Κοβάσεβιτς είχε σκοράρει και γκολ στον προηγούμενο γύρο πριν τους Ισπανούς. Είχαμε αντιμετωπίσει την Αρμενική Κοτάικ και στο 2ο ματς συνδέθηκε με το αντίπαλο πλεκτό στο 60’. Ο Σέρβος αρτίστας ήταν και βασικός στον τελικό κυπέλλου το 1996, όταν χάσαμε στην παράταση από τον ΑΠΟΕΛ.

Για τον ίδιο αποτελεί ύψιστη τιμή πως στα 20χρονα της ΑΕΚ (2014), μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3000 οπαδοί μας, πήρε θέση στην κορυφαία ενδεκάδα της ιστορίας μας ως επιθετικός μέσος (βλέπε δεκάρι).

Μέσα από τα πιο πάνω γίνεται αντιληπτό πως ο Κοβάσεβιτς συνέδεσε το όνομά του με ορισμένες μεγάλες στιγμές της ομάδας μας και μόνο τυχεροί μπορούν να νιώθουν όσοι τον έφτασαν και τον είδαν από κοντά να παίζει μπάλα.

Δείτε στο 40:00 του πιο κάτω video μια όμορφη μπαλιά που βγάζει στον τελικό του 1996, για να πάρετε μια μικρή γεύση από το τι μπορούσε να κάνει αυτός ο ποδοσφαιριστής.

Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο video μας θυμίζει όλο το pre game πριν τον τελικό αλλά και ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο.

Αφήστε μια απάντηση