ΑΠΟΨΕΙΣ για το ποδόσφαιρο, έμεινε έκπληκτος ο Μουσκάλλης!

Παρακολουθώντας το σύγχρονο ποδόσφαιρο μένεις έκπληκτος από την μεγάλη αλλαγή που συντελείται σ’ όλες τις εκφάνσεις του, σ’ όλες τις ανεξήγητες πλευρές του.

Ανδρέας Μουσκάλλης / Προπονητής Ποδοσφαίρου

Την μεγάλη Βιομηχανία του Ποδοσφαίρου , ανακάλυψαν τα  τελευταία χρόνια νεόπλουτοι και επιχειρηματίες  από όλο τον κόσμο. Είδαν ότι το ποδόσφαιρο είναι και εξελίσσεται σε μια επικερδή επιχείρηση και οι εκατομμυριούχοι όλου του κόσμου, αγοράζουν ομάδες σ’ όλα τα πρωταθλήματα, ανεξάρτητα από την καταγωγή των ίδιων των επενδυτών. Το Ποδόσφαιρο στην Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία, έγινε Πολυεθνική επιχείρηση.

Αυτή την ελκυστική Πολυεθνική Επιχείρηση,  η οποία συναρπάζει εκατομμύρια ανθρώπους και  οπαδούς, την συνοδεύουν παράπλευρες επιχειρηματικές ασχολίες και δραστηριότητες. Η εμπορικοποίηση του ποδοσφαίρου στον υπέρτατο αυτό βαθμό, προκαλεί τις κοινωνίες και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα σε αρκετούς ανθρώπους.

Αυτή η έξαλλη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ανθρωπότητας λόγω του Κορωνοϊού, προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό.

Αυτή η επιχειρηματική συμπεριφορά ακολουθείται και στην Κύπρο, από τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες. Παρακολουθούμε πάρα πολλές μεταγραφές ποδοσφαιριστών με πολύ ψηλά συμβόλαια, τα οποία πραγματικά τρομάζουν.

Κάθε χρονική περίοδο, δημιουργούνται νέες ομάδες, με ψηλότερους προϋπολογισμούς. Οι ποδοσφαιριστές που έρχονται στις ομάδες είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν.

Πολλοί έμμισθοι επαγγελματίες αποτελούν την Διοικητική πυραμίδα του Συλλόγου και πλειάδα ειδικών συνεργατών πλαισιώνει τους προπονητές.

Παρακολουθώ την ζωή και την δράση όλων των  ποδοσφαιρικών μας ομάδων και θλίβομαι όταν παρακολουθώ, ομάδες να κτίζονται για μια χρήση, δηλαδή για μια ποδοσφαιρική σεζόν. Για άμεση επιτυχία και όχι για μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Πολλοί ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές, είναι τραυματίες και δεν βοηθούν τις ομάδες τους, ακόμα και στους Ευρωπαϊκούς τους αγώνες. Ενώ το Κυπριακό Πρωτάθλημα ξεκίνησε , αναζητούνται και άλλοι ποδοσφαιριστές της τελευταίας στιγμής, για να μεταγραφούν στους Συλλόγους μας. Γίνεται μια ακατανόητη σπατάλη πόρων, γίνεται ένας επικίνδυνος  ανταγωνισμός , ο οποίος μόνο κακά θα επιφέρει και στις ομάδες μας και στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Θεωρούν πολλοί ότι με την αγορά τόσων πολλών και ακριβών ποδοσφαιριστών θα υλοποιήσουν τους  στόχους τους. Το εύχομαι , αλλά θεωρώ ότι είναι  μια πρακτική αυτή προς λανθασμένη κατεύθυνση και αυτό θα επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα. Ηδη στην περσινή ποδοσφαιρική χρονιά παρατηρήθηκε αυτή η επιβεβαίωση.

Επειδή το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, τώρα εισέρχεται σ’ αυτή την λεγόμενη εμπορευματοποίηση είναι καινούργιο σ’ αυτή την επαγγελματική πρακτική, οι παράγοντες και οι προπονητές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σ’ όλες τις κινήσεις και δραστηριότητες. Αυτή η μεταβατική περίοδος η οποία θα μας εισαγάγει στο ψηλό επαγγελματικό επίπεδο είναι επικίνδυνη και δεν προσφέρεται για έξαλλες δαπανηρές και  αχρείαστες δαπάνες.  Ο ι προπονητές έχουν την ευθύνη της πρωτοπορίας σ’ αυτά τα ζητήματα. Αυτή την πρώιμη περίοδο, την ονομάζω παιδική αρρώστια του ποδοσφαίρου , ακολουθεί η ωρίμανση.

Διότι οι ψηλοί προϋπολογισμοί , οι ακριβές μεταγραφές, οι αχρείαστες προσθήκες, μεγαλώνουν και την ευθύνη τους για την επιτυχία της ομάδας τους. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό, ο προπονητής  αξιολογείται για το έργο του. Δυστυχώς στην Κύπρο οι προϋπολογισμοί των ομάδων ποτέ δεν επιμετρήθηκαν στην αξία ενός προπονητή. Εχουμε πολλά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν. Στην σημερινή εποχή ο  προπονητής μετατρέπεται σε διαχειριστή και εκλέκτορα!

Επειδή τα ποδοσφαιρικά μας σωματεία μετατράπηκαν πλέον σε επαγγελματικά και υπάρχουν οι εταιρείες και οι επενδυτές, οι προϋπολογισμοί τους, από την μια στιγμή στην άλλη αυξήθηκαν υπερβολικά με αυξημένες πλέον υποχρεώσεις για όλους στον Σύλλογο.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή  η συμπεριφορά, θα πετύχει τους στόχους της. Είναι σωστό και υγιές το φαινόμενο της αναζήτησης της επιτυχίας και της προόδου μιας  ποδοσφαιρικής ομάδας. Όμως οι υπερβολικές επιδιώξεις, χωρίς βάθος και ρεαλισμό, οδηγούν συνήθως σε απογοητεύσεις.

Κατά την άποψη μου πετυχεμένη ομάδα, είναι αυτή η οποία με μικρό ή μέτριο προϋπολογισμό, παρουσιάζει όμορφο ποιοτικό ποδόσφαιρο και έχει κατά την ποδοσφαιρική περίοδο επιτυχίες. Οι ομάδες με ψηλό προϋπολογισμό απαραίτητα και απαρέκλητα πρέπει να παρουσιάζουν ποιοτικό ποδόσφαιρο και να κερδίζουν στο τέλος μια ψηλή θέση στην βαθμολογία  δηλαδή να κερδίζουν το πρωτάθλημα.

Το Ποδόσφαιρο άλλαξε πλέον επίπεδο και μορφή . Ο ανταγωνισμός των προϋπολογισμών γίνεται πιο έντονος και εξοντωτικός.

Η προσπάθεια όλων των ομάδων είναι μέσα από τα ψηλά συμβόλαια να προσελκύουν καλούς ποδοσφαιριστές. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο αυτό.

Χρειάζονται πολλοί άλλοι παράγοντες , γνωστοί και άγνωστοι για να φθάσουμε στην επιτυχία. Οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές με ψηλά συμβόλαια, έχουν και ψηλή επικινδυνότητα. Οι  χαρακτήρες των ποδοσφαιριστών παίζουν μεγάλο ρόλο στην αξία τους. Ο συνδυασμός ταλέντου και χαρακτήρα, είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας στην πρόοδο και ανάπτυξη ενός ποδοσφαιριστή.

Να απαριθμήσουμε την περσινή ποδοσφαιρική περίοδο, πόσοι ποδοσφαιριστές με ψηλά οικονομικά συμβόλαια δεν απέδωσαν τα  αναμενόμενα , ή ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα  τραυματίες , με ανύπαρκτη συνεισφορά στις ομάδες τους;

Χάνονται οικονομικοί πόροι των ομάδων και χάνεται πολύτιμος χρόνος στην δημιουργία καλών δομημένων ποδοσφαιρικών ομάδων, που είναι ο τελικός στόχος. Σωστός προγραμματισμός και στόχος πρέπει  να είναι με το τέλος μιας ποδοσφαιρικής περιόδου , η ανάγκη για νέες μετεγγραφές να είναι ελάχιστες και ποιοτικότερες , για να δημιουργούν ομάδες καλύτερου επιπέδου με λιγότερα χρήματα και καλύτερη ομοιογένεια , αγωνιστική και ψυχολογική.  Στο ποδόσφαιρο η ομοιογένεια στην ψυχή στο πνεύμα είναι απαραίτητα στην δημιουργία ποδοσφαιρικών αυτοματισμών και αυτοπεποίθησης.

Επειδή είμαστε ένας λαός συναισθηματικός, πρέπει να μην αποφασίζουμε με το συναίσθημα αλλά με την λογική και να παίρνονται αποφάσεις με  μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι στην δημιουργία ομάδων μιας χρήσης, μιας μικρής χρονικής διάρκειας.

Από τα δημοσιεύματα των  εφημερίδων και από τις πληροφορίες  που πήρα, για την φετινή ποδοσφαιρική χρονιά 2021-2022, έγιναν από τις ομάδες  μας οι πιο κάτω  αριθμητικά μεταγραφές, ανεξάρτητα πόσοι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν.

ΑΕΚ 21/ΑΕΛ 22/ΑΝΟΡΘΩΣΗ 16/ΑΠΟΕΛ 16/ΑΠΟΛΛΩΝ 16/ΑΡΗΣ 18/ΕΘΝΙΚΟΣ 11/ΔΟΞΑ 19/ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 13/ΟΜΟΝΟΙΑ 7/ΠΑΕΕΚ 14/ΠΑΦΟΣ 14. Οι αριθμοί είναι με επιφύλαξη, διότι μπορεί να προστέθηκαν μετεγγραφές ποδοσφαιριστών και την τελευτaία στιγμή.

Σίγουρα το ποδόσφαιρο προόδευσε και ακολουθεί πλέον επαγγελματικά την πορεία του. Όμως οι υπερβολικές  μεταγραφές δεν βοηθούν το ποδόσφαιρο μας. Οι βιαστικές και ασύμμετρες ενέργειες μας, θα δημιουργήσουν προβλήματα στις ομάδες μας και οικονομικά και αγωνιστικά.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες του ΑΡΗ και της ΠΑΕΕΚ, οι οποίες ανέβηκαν φέτος στην Α’ Κατηγορία, φυσιολογικά θα είχαν την αναγκαιότητα νέων και πολλών μεταγραφών. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η ομάδα του Κυπριακού Πρωταθλήματος με έξη (7) καινούργιες μεταγραφές , με τον προπονητή της, να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται άλλους και εμπιστεύεται το ποδοσφαιρικό υλικό που έχει στην διάθεση του.

Ολες οι άλλες ομάδες έκαναν διψήφιο αριθμό μεταγραφών και μάλιστα μερικές με ψηλά επαγγελματικά συμβόλαια.

Τελειώνοντας επιθυμώ να αναφέρω, ότι σέβομαι τις ενέργειες όλων  των ομάδων, αλλά νοιώθω την ανάγκη πάντοτε με ειλικρίνεια να παραθέτω τις απόψεις μου για το Ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα αυτό της πατρίδας μου. Καλές επιτυχίες σ’όλες τις ομάδες μας και σ’ αυτές ιδιαίτερα που αγωνίζονται στην Ευρώπη ΟΜΟΝΟΙΑ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ.

Για την Εθνική Ποδοσφαιρική μας ομάδα , θα αναφερθώ αργότερα σε μια νέα παρέμβαση μου.

Εύχομαι να παρακολουθήσουμε φέτος ένα συναρπαστικό , ποιοτικό , ανταγωνιστικό και δίκαιο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Καλές επιτυχίες σε όλες τις ομάδες.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

1η Σεπτεμβρίου 2021

Αφήστε μια απάντηση