Αφιέρωμα: Ο άνθρωπος σημαία, ο ηγέτης Ολλανδός και ο ήρεμος Μουρίγιο! (vids)

Προ ημερών η ιστοσελίδα μας έκανε ένα γκάλοπ και ζήτησε την ψήφο σας για τον κορυφαίο σέντερ μπακ της ιστορίας μας.

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα για τους Νταβίντ Καταλά, Κέβιν Χόφλαντ και Άντερ Μουρίγιο που κατέλαβαν κατά σειρά τις πρώτες τρεις θέσεις.

Αναλυτικά το κείμενο του Αντρέα Καψή:

Νταβίντ Καταλά (49%, 165 ψήφους):

Ο άνθρωπος σημαία. Ο εμβληματικός αρχηγός. Ένας από εμάς. Ο Νταβίντ Καταλά. Οτι και να πούμε για αυτό τον άνθρωπο είναι λίγο. Ποιότητα, ήθος, επαγγελματισμός το τρίπτυχο που τον συνόδεψε στην μεγάλη πορεία του με τον Κίμωνα στο στήθος.

Ο Νταβίντ Καταλά γεννήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 3 του Μάη του 1980. Το καλοκαίρι του 2012 βάζει τα κιτρινοπράσινα. Μια μεταγγραφή που έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία της ΑΕΚ μας.

Στην επταετή παρουσία του στη Λάρνακα, ο Ισπανός αμυντικός που ήλθε το καλοκαίρι του 2012 από τη Θέλτα Βίκο, βίωσε τη δύσκολη διετία μετά την αποχώρηση του Τζόρντι Κρόιφ, την εκρηκτική τετραετία υπό τον Τσάβι Ρόκα, αλλά και την πρώτη χρονιά του Άντερ Μουρίγιο, ο οποίος έλαβε και την απόφαση για τους τίτλους τέλους στη συνεργασία (εντός αγωνιστικού χώρου) των δύο πλευρών.

Από την πρώτη μέρα στην ΑΕΚ μας, ο Νταβίντ έδειξε στοιχεία μεγάλης πάστας ποδοσφαιριστή. Το επίπεδο του, η ποιότητα του αλλά και οι αρχηγικές του τάσεις “σκέπαζαν” τον αγωνιστικό χώρο σε κάθε αγώνα.

Ο Νταβίντ κατέγραψε 204 επίσημες εμφανίσεις με την φανέλα της ομάδας μας. Με αυτές οι συμμετοχές ο Καταλά πιστώθηκε και δύο ρεκόρ, τα οποία πιθανότατα θα μείνουν ακατάρριπτα στο μέλλον. Ο Καταλανός είναι ο γηραιότερος παίκτης κυπριακού συλλόγου που έχει αγωνιστεί και σκοράρει στην κύρια φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων.Στις 13 Δεκεμβρίου 2018 στο εντός έδρας 1-5 από τη Λεβερκούζεν ο άσος της ΑΕΚ μας έπαιξε βασικός και σημείωσε το μοναδικό τέρμα της ομάδας σε ηλικία 38 ετών, 7 μηνών και 10 ημερών!

Πανηγύρισε με την ομάδα μας ένα κύπελλο, μια πρόκριση στους ομίλους του Europa League, αλλά και ένα Super Cup. Μελανό σημείο, η μη κατάκτηση του πρωταθλήματος που τόσο πολύ άξιζε τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα μας.

Πλέον η μοίρα τον έφερε ξανά κοντά στη μεγάλη του αγάπη, αφού αποτελεί τον εκλεκτό του Τσάβι Ρόκα για τη θέση του προπονητή. Η ομάδα μας κάνει μια νέα αρχή με τον αρχηγό να επιστρέφει στο σπίτι του για να υπηρετήσει το σύλλογο που τόσο πολύ αγάπησε και αγαπήθηκε, από το πόστο του προπονητή.

Μεγάλε Νταβίντ, σε ευχαριστούμε για όλα και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πορεία σου ως προπονητής της ομάδας μας! Ήσουν και θα είσαι ένας από εμάς!

Κέβιν Χόφλαντ (44%, 148 ψήφους):

Ο Κέβιν Χόφλαντ γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1979 στο Χέερλεν τη Ολλανδίας. Ήρθε στην ομάδα μας  την περίοδο 2010-2011 για να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής. Ο Ολλανδός αποτέλεσε βασικό γρανάζι στα πλάνα του Τον Κάανεν αφού κατέγραψε 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα όλες ως βασικός και συνολικά 2231 λεπτά.

Στην επόμενη και τελευταία σεζόν του στην ομάδα, την περίοδο 2011-2012, κατέγραψε 11 συμμετοχές πάλι όλες ως βασικός  και 972 λεπτά συμμετοχής.

Ποδοσφαιριστής με πολύ πάθος, δύναμη και ηγετικά χαρακτηριστικά, ξεχώριζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η επιλογή του ως αρχηγός της ομάδας.

Αυτό που δεν περίμενε κανένας από εμάς ήταν τον Κέβιν να αναλαμβάνει να εκτελεί  τα φάουλ που ήταν σε ευνοϊκή θέση από την αντίπαλη εστία. Οι εκτελέσεις του χαρακτηρίζονταν από πολύ δύναμη κάτι που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Το AEKSKALA γυρίζει πίσω στην σεζόν 2010-2011 όπου ο Ολλανδός πέτυχε κάτι πολύ ξεχωριστό για κεντρικό αμυντικό. Σκόραρε σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια από εκτελέσεις φάουλ. Αρχικά με Ερμή, έπειτα με Ένωση και τέλος με Ανόρθωση.

Κέβιν ευχαριστούμε!

Δείτε τα γκολ 3 διαδοχικά γκολ του με ισάριθμες εύστοχες εκτελέσεις φάουλ:

ΑΕΚ-Ερμής 2-1( Στο 2:30 το γκολ)

Ένωση-ΑΕΚ 0-2 ( Στο 1:19 το γκολ)

ΑΕΚ-Ανόρθωση 3-0 ( Στο 2:20 το γκολ)

Άντερ Μουρίγιο (3%, 10 ψήφους):

Ο Άντερ Μουρίγιο γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1983 στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας. Ήρθε… για να μείνει στην ομάδα μας αφού αγωνίστηκε με τα κιτρινοπράσινα για επτά ολόκληρα χρόνια, από το 2011 μέχρι και το 2018 όπου και έκλεισε την καριέρα του με τον πιο όμορφο τρόπο, κατακτώντας το κύπελλο Κύπρου. Πραγματοποίησε συνολικά 145 εμφανίσεις, πετυγχαίνοντας 3 γκολ.

Ξεχώριζε πάντοτε για την απλότητα και την ηρεμία στο παιχνίδι του, τις σίγουρες μεταβιβάσεις αλλά και τα σωστά μαρκαρίσματα. Αποτελούσε ηγετική μορφή στα μετόπισθεν της ομάδας μας. Ένα παιδί χαμηλών τόνων που πρόσφερε πολλά στην ομάδα μας σαν ποδοσφαιριστής.

Το 2011, όταν και η ΑΕΚ μας πανηγύρισε για πρώτη φορά την είσοδό της στους ομίλους του Europa League, ο Άντερ αποτελούσε βασική επιλογή του Τον Κάανεν και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σ’αυτή την επιτυχία της ομάδας μας.

Έκλεισε ιδανικά την καριέρα του στην ΑΕΚ μας, αφού τον Μάη του 2018, στον τελευταίο του αγώνα, η ομάδα μας πανηγύρισε το δεύτερο κύπελλο στην ιστορία της.

Ο Μουρίγιο έμεινε στο νησί μας και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και διαδέκτηκε τον Τσάβι Ρόκα στο πόστο του τεχνικού διευθυντή αναλαμβάνοντας το κτίσιμο της ΑΕΚ μας για τη σεζόν 2018-2019.

Άντερ ευχαριστούμε!

Αυτά φίλες και φίλοι για τους πρώτους τρεις σύμφωνα με τις επιλογές σας και σύντομα θα ακολουθήσει ξεχωριστό γκάλοπ για άλλη θέση.

Αφήστε μια απάντηση